Jatoba

jatoba

Jatoba is een Brazilaans houtsoort. Het kernhout is oranjerood tot roodbruin, en varieert van een egaal roodbruine kleur tot een roodachtige notenkleur. Het spinthout is rozewit. Jatoba heeft een rechte draad, soms kruisdraad, en een matig fijne nerf.

Eiken

Houtsoort Wenge

Eiken is het bij ons meest toegepaste loofhoutsoort. Het kernhout van wit eiken is licht- tot goudbruin en het steekt fel af tegen het bleke spint. Bij kops hout zie je de groeiringen duidelijk en scherp. Tangentieel of dosse gezaagd eiken heeft een vlamtekening.

Wengé

Houtsoort Wenge

Wengé is een duurzaam en stabiel Afrikaans houtsoort. Op het kopse en radiale vlak wisselen de donkere en lichtere fijne strepen elkaar op. Op het tangentiële vlak levert die afwisseling het hout een fraaie vlammentekening op.

Oregon pine

Houtsoort Oregon Pine

Oregon pine wordt uit Noord-Amerika ingevoerd. Het kernhout is zalmkleurig tot roodachtig bruin, en verkleurt in roodtinten onder invloed van het licht. Het spinthout is roomkleurig wit tot geel.

Fraké

Houtsoort Frake

Tussen het kernhout en spint bestaat normaal weinig kleurverschil. Het hout kan wel een donker hart vertonen. De kleur kan variëren van lichtgeel of geelgrijs tot donkerbruin, zo nu en dan heeft het een groenige tint.

Iroko

Houtsoort Iroko

Iroko is een duurzaam West-Afrikaans hout soort. Het kernhout is goudbruin en verdonkert aan de lucht tot donkerbruin. Het verschilt duidelijk van het spinthout, dat geelwit is. De houtstructuur is vrij gelijkmatig, met een matig fijne nerf.

Hard maple

Houtsoort Hard Maple

De kleur van Hard Maple hangt af van de plaats van herkomst en varieert van crème tot lichtoker. Het kernhout is moeilijk te onderscheiden van het spinthout. Het houtstructuur is meestal gelijkmatig met een fijne nerf. De draad is soms warrig en levert een hele decoratieve tekening op.

Padouk

Houtsoort Padouk

Padouk is een duurzaam/stabiel Afrikaans houtsoort. Het kernhout is koraalrood tot paarsbruin. Zonder afwerking verkleurt het snel bruin. Het spinthout is crèmekleurig, de nerf is matig fijn. Vaak heeft het hout een gelijkmatige structuur.

Sapeli mahonie

Houtsoort Mahonie

Sapeli mahonie komt uit Afrika. Het kernhout is roze tot licht bruinrood van kleur, het spinthout is lichtbruin van kleur.